Header Corrie Kamminga

Waarom bloggen werkt!

Waarom bloggen werkt volgens tekstschrijver Corrie Kamminga

Zou je anno 2023 nog wel tijd moeten steken in bloggen? De socialmediaberichten vliegen je om de oren, TikTok’s en reels zijn helemaal ‘in’, welke plek is er dan nog over voor ouderwets bloggen?

Neem van mij aan, bloggen neemt nog altijd een heel belangrijke plek in! Bedenk dat social media voor de korte termijn zichtbaarheid oplevert, maar wel constant aandacht nodig heeft. Bloggen is juist meer voor de lange termijn, maar eenmaal geplaatst doet het zijn werk zonder dat jij er ook maar iets aan hoeft te doen.

Ik ben van mening dat voor beide vormen van zichtbaarheid plaats is in de digitale wereld, elk op hun eigen manier. In dit blog geef ik je 10 ijzersterke argumenten waarom bloggen niet in je marketingstrategie mag ontbreken.

1. Een blog blijft voor je werken

Wist je dat de houdbaarheid van berichten op de bekende socialmediakanalen tussen de 1 en 3 dagen ligt? Daarna doet een bericht bijna niks meer en moet je weer iets nieuws plaatsen om zichtbaar te blijven. Social media is leuk, maar ook vluchtig.

Een blogpost daarentegen is op de korte termijn iets minder succesvol, maar heeft een veel grotere impact op de lange termijn. Een geplaatst blog blijft jaren en jaren voor je werken, terwijl je er na plaatsing niks meer aan hoeft te doen. Als je kwalitatief goede blogs schrijft, blijft Google je daar (bijna eeuwig) voor belonen.

2. Een blog laat klanten met jou kennismaken

Met blog knoop je op een laagdrempelige manier een ‘praatje’ aan met je lezers. Natuurlijk heb je ook een product- of dienstenpagina en een ‘Over-ons’-pagina, maar via blogs kun je op regelmatige basis laten zien wat jij in huis hebt, hoe je over dingen denkt, hoe je klanten kunt helpen met veelvoorkomende vraagstukken en nog veel meer. Dit kun je meestal niet kwijt op de standaardpagina’s van je website, maar een blog is hiervoor uiterst geschikt. Met name omdat je telkens nieuwe content kunt toevoegen met daarin de nieuwste inzichten en ontwikkelingen.

3. Een blog houdt bestaande klanten bij de les

Naast nieuwe klanten is het ook belangrijk dat je in beeld blijft bij bestaande klanten. Ben je bekend met het Pareto-principe? Volgens dit principe, ook wel de 80/20-regel genoemd, komt 80% van je inkomsten uit 20% van je klanten. En guess what, klanten die al eerder bij je hebben gekocht kopen sneller weer bij je. Maarrrr, dan moet je jezelf wel met regelmaat laten horen en zien. Een blog is daar een perfect middel voor! Je kunt laten zien waar je mee bezig bent of welke nieuwe producten of diensten je bestaande klanten mogelijk nóg meer kunnen helpen.

4. Een blog laat je expertise zien

Je kunt je expertise laten zien. Denk aan blogs waarin je een oplossing of stappenplan geeft voor vraagstukken waar (potentiële) klanten regelmatig tegenaan lopen. Vertel over de tools en programma’s die je gebruikt. Geef je professionele mening over nieuwe ontwikkelingen in jouw betreffende branche. Maak lijstjes, samenvattingen, how-to’s. Kortom, laat zien wat jou drijft en hoe je dat op een kwalitatieve manier kunt inzetten voor je klanten. Het geeft vertrouwen als je consistent laat zien dat je weet wat je doet en dat je (dus😉) echt waarde biedt op het moment dat iemand een aankoop bij je doet.

5. Een blog krijgt de aandacht van Google

Door op regelmatige basis te bloggen geef je ook een seintje aan Google dat je website actief is. Hoe actiever een pagina is, hoe vaker Google jouw website gaat controleren op nieuwe content. Zorg ervoor dat je kwalitatief goede teksten plaatst waarin je echt wat te melden hebt en waarde toevoegt voor je lezers. Als je dat doet maak je Google nog een beetje gelukkiger. Jouw website komt hoger in de resultatenlijst te staan en klanten zullen je eerder weten te vinden.

Hoe je je blog nog breder inzet

Je kunt natuurlijk je blog schrijven, online plaatsen en dan afwachten tot iemand het gaat lezen. Maar je kunt veel meer uit je blog halen! Haal het meeste uit de moeite die je erin hebt gestoken door de volgende tips toe te passen.

6. Input voor social media

Stukjes van je blog kun je hergebruiken op social media. Geef er een leuke twist aan en plaats het als post op LinkedIn, maak van een klein stukje tekst een mooie visual voor op Instagram of gebruik een stevige quote voor een prikkelende post op Twitter. Op deze manier kun je op een simpele manier je geschreven content meerdere keren inzetten. Dit scheelt tijd doordat je niet al je social media ‘from scratch’ hoeft te bedenken en bovendien kun je lezers ook nog eens nieuwsgierig maken om jou hele blog te gaan lezen op je website.

7. Input voor de nieuwsbrief

Een regelmatig terugkerend probleem bij nieuwsbrieven is vaak: wat moet er deze keer weer in? Door regelmatig te bloggen heb je de eerste vulling voor de volgende nieuwsbrief al te pakken. Schrijf een intro en link vervolgens door naar het betreffende blog. Misschien denk je dat iedereen inmiddels al via social media op de hoogte is van je nieuwste schrijfsel, maar dat blijkt vaak tegen te vallen. Als jij trots bent op dat nieuwe blog waarin zoveel moois valt te lezen, dan mag je geen kans laten schieten om dat aan al je lezers te laten weten. Houd die ‘goodies’ niet voor jezelf, maar help al je lezers met de waardevolle informatie die je geeft.

8. Help anderen in groepen

Met name in groepen en community’s worden sommige vragen telkens opnieuw gesteld. Als jij een blog hebt geschreven die een lezer kan helpen met zo’n veelgestelde (of juist specifieke) vraag, dan is dit jouw kans om je bericht onder de aandacht te brengen. Doe dit niet op een opdringerige of verkoopgerichte manier, maar help de vrager met zijn probleem door je link in de reacties te plaatsen. Check wel eerst de groepsregels of dit toegestaan is natuurlijk.

9. Je dwingt jezelf na te denken over je eigen koers

Hoe wil jij dat je klanten naar jou kijken? Door te bloggen (zelf doen of laten schrijven) dwing je jezelf telkens opnieuw om na te denken over je online identiteit. Denk aan dingen als

  • klopt de tone-of-voice nog steeds bij jou en je klant,
  • welke waarde wil je consistent geven,
  • kan er bij jou een grapje vanaf of vind je dat ongepast,
  • wil je een degelijke en betrouwbare uitstraling of past speelsheid en out-of-the-box misschien veel beter bij jouw bedrijf?

In een blog kun je je personaliteit en uitstraling echt nog meer verfijnen dan in de gewone teksten die redelijk vaststaan op de website. Juist omdat je telkens nieuwe content plaatst is bloggen een belangrijk onderdeel van je positionering als bedrijf, oftewel brandbuilding.

10. Je leert nieuwe dingen bij

In het proces van blogs schrijven struin ikzelf het internet af voor inspiratie, het controleren van feiten, kijken wat conculega’s te melden hebben en wat de nieuwste inzichten zijn over het betreffende onderwerp. Dit onderdeel van schrijven van blogs zorgt er dus ook voor dat je scherp blijft en nieuwe dingen leert. Persoonlijk een van mijn favoriete onderdelen van het schrijven van blogs😎.

Het rendement

Deze 10 redenen zijn nog maar het topje van de ijsberg waarom ik vind dat bloggen echt een onderdeel van je marketingstrategie hoort te zijn.  Ja, het (laten) schrijven van een blog kost tijd en/of geld, maar als je bedenkt dat een blog echt jarenlang voor je kan werken is het rendement vele malen hoger dan de kosten die je hebt gemaakt.

Hoe kan ik jou helpen met bloggen?

Blog jij al en wil je dit naar een hoger niveau tillen, of denk je erover om bloggen in te zetten bij jouw marketing? Dan kan ik je op verschillende manieren helpen.

  • Als brainstormpartner om ideeën op papier te krijgen. Juist als buitenstaander heb ik vaak een beter idee met welke vragen je lezers kunnen zitten.
  • Als hulp met het opzetten en opbouwen van een strategie en structuur om bloggen op de lange termijn vol te kunnen houden.
  • Als eindredacteur om de door jou geschreven blogs te finetunen en optimaliseren zodat ze de meeste waarde bieden aan je klanten en aan Google…
  • Als schrijver van jouw blogs. We stippelen dan samen een strategie uit en je krijgt kant en klare blogs op je bureau die je zo kunt plaatsen.

Dit artikel delen?

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Corrie Kamminga

Corrie Kamminga

Ik ben freelance tekstschrijver en vertaler in Friesland. Vanuit mijn dorpje aan de Elfstedenroute help ik ondernemers om woorden te geven aan hun passie.
Chat openen
1
Tekstschrijver nodig?
Hoi 🤩,
Fijn dat je mij een bericht stuurt. Kan ik je helpen met het schrijven van teksten? Laten we appen😊.
- Corrie -