Header Corrie Kamminga

Webteksten schrijven: 4 punten om vooraf over na te denken

Webteksten schrijven: 4 punten om vooraf over na te denken

Klaar om te schrijven?

Yes, je zit er helemaal klaar voor: die teksten voor je nieuwe website ga je vandaag es op papier knallen. Ideeën hollen enthousiast door je hoofd en je vingers staan in de startblokken om over de toetsen te vliegen.

🐎 HOLD YOUR HORSES🐎

Super dat je zo gemotiveerd bent, houd dat vooral vast. Maar…
Om het maximale uit je schrijfwerk te halen zijn er 4 punten waar je eerst helderheid over moet hebben. Niet tijdens, niet na, maar vóórdat je die eerste letter op het maagdelijk witte document tikt. Deze 4 punten zijn je ‘visionboard’ waar je al je schrijfsels aan toetst, je zult zien dat je teksten er een stuk beter van worden.

Maar nog belangrijker: jouw ideale klanten voelen zich aangesproken, weten waar jij ze mee helpt en waarom ze bij jou moeten kopen.

Klinkt goed nietwaar? Stel jezelf daarom voor het schrijven de volgende 4 vragen:

Wat is je doelgroep?

Weet voor wie je schrijft. Klinkt als de welbekende open deur, maar toch zie ik dit nog regelmatig misgaan. Jouw product of dienst is namelijk niet voor heel de wereld. Als jij denkt íedereen aan te moeten spreken, kun je er donder op zeggen dat niemand zich aangesproken voelt. Denk daarom goed na voor wie jouw product of dienst eigenlijk is.

Dat kan afhankelijk zijn van leeftijd, woonplaats, inkomen, gezinssituatie, interesses. Je kunt het zo gek niet bedenken. Maar zorg dat je het helder voor ogen hebt en schrijf voor die specifieke doelgroep. Juist jouw ideale klant zal zich dan aangesproken voelen.

Richt je bedrijf of instantie zich op andere bedrijven(B2B)? Ook dan gaat deze vlieger op. ‘Het bedrijf’ is nl niet jouw klant, maar de mens(en) binnen dat bedrijf. Spreek ze dus ook op die manier aan, als mens.  

Als kapper kán iedereen je klant zijn, nietwaar? Maar krijg je hoofdpijn van het knippen van je kleinste klantjes omdat ze niet kunnen ophouden met wriemelen in de kappersstoel? Richt je dan beter op volwassenen.

Vind je die kleintjes nou juist het leukste om te knippen? Laat dat naar voren komen op je website (die je dan overigens richt op de volwassenen die bij dat wriemelende snoetje horen😉). Naar welke kapper zou jij toegaan met je kindje?

U of jij, wat kies je en waarom?

Hoe ga je de bezoekers van je website aanspreken: u of jij? Tegenwoordig zal dat in veel gevallen ‘jij’ zijn, maar kijk daarbij goed naar je doelgroep. Leeftijd kan bijvoorbeeld een factor spelen, maar ook sociale status of welk werk ze doen. Een en ander is natuurlijk ook weer afhankelijk van welk product of dienst je levert en welke sfeer je wilt neerzetten. Als je hier van tevoren goed over nadenkt kun je daarna overal in een keer de juiste vorm aanhouden.

Ongeacht wat je kiest: wees consequent. Als je later de boel moet herschrijven omdat je telkens gewisseld hebt tussen u en jij is dat een beetje zonde van je tijd. Bovendien kun je het nu meteen meenemen in de nieuwsbrief of plug-ins voor contact- en aanmeldformulieren.

Wil je echt geen u of jij gebruiken? Dan kun je ook nog proberen om de aanspreekvormen te omzeilen. Ik raad het echter niet aan, de tekst leest onnatuurlijk en ligt als een steen op je maag.

Wat is de functie van je website?

Nog een open deur: wat wil je met de website? Daar heb je namelijk best keuze in😉.

  • Je website is een overzicht van de diensten en producten die je te bieden hebt. Door het invullen van een vragenformulier of mailtje kan je klant vragen om extra informatie of een afspraak inplannen.
  • Online zichtbaarheid. Je laat via je website zien dat je bestaat! Je plaatst regelmatig een blog, houdt je site up-to-date met de nieuwste producten of diensten en helpt klanten door veelgestelde vragen te beantwoorden. Via je website zijn vaak links naar je socialmediakanalen te vinden.
  • Online verkoop. Jouw website laat niet alleen zien wat je te koop hebt, maar met 1 muisklik plaats je klant het product in het winkelmandje. Even afrekenen en een dag later in huis.
  • Informatie geven.

Welke functie of combinatie daarvan het beste werkt is per persoon of bedrijf verschillend. Een vereniging of stichting heeft weer hele andere belangen dan een webshop of online dienstaanbieder.

Welk probleem los jij voor je klant op?

Leuk dat je diploma’s aan de muur hebt hangen, maar… de harde waarheid is dat die gelikte certificaten je klant geen bal interesseren (sorry😎). Je klant heeft een probleem en wil daar een oplossing voor.

Als iemand de band van zijn auto heeft lek gereden zoekt hij niet de garage met de meeste certificaten, hij zoekt een garage die zijn band snel en vakkundig kan plakken. Dat idee.

Bedenkt dus goed welk probleem of welke behoefte je klant heeft en vertel op je website hoe jij dat kunt oplossen. Met welk resultaat loopt hij de deur weer uit, welke vaardigheden zijn er geleerd na die cursus of hoe voelt zij zich als ze kiest voor jouw product of dienst? Dát is wat je wilt vertellen.

Als je het goed doet en je bespreekt het probleem van de klant én welke oplossing jij biedt, dan word je ook nog eens goede vriendjes met Google. Want Google is toegespitst op het beantwoorden van vragen die bezoekers intoetsen. Door vóór je schrijfsessie goed over na te denken over vragen en oplossingen creëer je dus een win-winsituatie, beterrrrrr.

Tijd om je webteksten te schrijven

Zorg dat bovenstaande punten helder zijn.

✅ Schrijf ze op.

✅ Leg ze naast je laptop.

✅ En laat dan je vingers lekker over het toetsenbord vliegen.

Door het lijstje met punten in je achterhoofd te houden schrijf je veel gerichter en maak je webteksten waar je klant écht wat mee kan!

Bonustip

Schiet je spontaan in een kramp omdat je hier nog helemaal niet over hebt nagedacht? Laat dan de teksten van je website lekker aan mij over. Dan leg ik dat lijstje naast mijn laptop en schrijf teksten waar jij én je klanten blij van worden. Neem contact met mij op en dan bespreken we hoe ik jou het beste kan helpen.

Leg IK gewoon al die teksten langs de meetlat van je doelgroep😉.

Dit artikel delen?

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Corrie Kamminga

Corrie Kamminga

Ik ben freelance tekstschrijver en vertaler in Friesland. Vanuit mijn dorpje aan de Elfstedenroute help ik ondernemers om woorden te geven aan hun passie.
Chat openen
1
Tekstschrijver nodig?
Hoi 🤩,
Fijn dat je mij een bericht stuurt. Kan ik je helpen met het schrijven van teksten? Laten we appen😊.
- Corrie -